oblicz objetosc graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jasło
- Podziękował: 3 razy
oblicz objetosc graniastosłupa
tresc zadania:
Podstawa graniastosłupa prostego jest rownoległobokiem o obwodzie 18cm. Przekątne graniastosłupa mają długośc 9cm i \(\displaystyle{ \sqrt{33}}\) a krawedz boczna ma długośc 4cm. obicz objętosc graniastosłypa.
mam problem z tym zadaniem z podanych danych jestem wstanie obliczyc przekątne podstawy i niewiem co dalej zrobic. Prosze o pomoc.
dodam jeszcze ze odpowiedz ma byc 64 \(\displaystyle{ cm^{3}}\)
Podstawa graniastosłupa prostego jest rownoległobokiem o obwodzie 18cm. Przekątne graniastosłupa mają długośc 9cm i \(\displaystyle{ \sqrt{33}}\) a krawedz boczna ma długośc 4cm. obicz objętosc graniastosłypa.
mam problem z tym zadaniem z podanych danych jestem wstanie obliczyc przekątne podstawy i niewiem co dalej zrobic. Prosze o pomoc.
dodam jeszcze ze odpowiedz ma byc 64 \(\displaystyle{ cm^{3}}\)
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
oblicz objetosc graniastosłupa
a więc mając obliczone przekątne tego równoległoboku możesz obliczyć długości boków, a następnie wysokość. u mnie przekątne wyszły: \(\displaystyle{ \sqrt{17} i \sqrt{65}}\).
ułożyłem następujące równania do tego równoległoboku:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}= h^{2} + (x+y) ^{2} \\ b ^{2}=h^{2} + (x-y)^2 \\ y^{2} + h^{2} = (9-x)^{2} \end{cases}}\)
gdzie:
a - dłuższa przekątna równoległoboku
b - krótsza przekątna
x - jeden bok
9-x - drugi bok
y - odcinek boku o dlugosci x, który został wyznaczony przez opuszczenie wysokości na ten bok.
z tego ukladu wyznaczamy x. u mnie wyszedl 4 v 5. czyli jeden bok ma dlugosc 4 a drugi 5.
nastepnie wyznaczyłem y z tych równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} h^{2} = 16 - y^{2} \\ h^{2} = 17 - (5-y)^{2} \end{cases}}\)
po wyznaczeniu y już łatwo wyznaczyć h a co za tym idzie pole tego równoległoboku a dalej objętośc graniastosłupa. dla lepszego wyjaśniena dorzucam rysunek do zadania(z moimi oznaczeniami)
nie moge linku jeszcze wkleic wiec sprobuje inaczej. speedyshare com / 968909315 . h t m l
ułożyłem następujące równania do tego równoległoboku:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}= h^{2} + (x+y) ^{2} \\ b ^{2}=h^{2} + (x-y)^2 \\ y^{2} + h^{2} = (9-x)^{2} \end{cases}}\)
gdzie:
a - dłuższa przekątna równoległoboku
b - krótsza przekątna
x - jeden bok
9-x - drugi bok
y - odcinek boku o dlugosci x, który został wyznaczony przez opuszczenie wysokości na ten bok.
z tego ukladu wyznaczamy x. u mnie wyszedl 4 v 5. czyli jeden bok ma dlugosc 4 a drugi 5.
nastepnie wyznaczyłem y z tych równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} h^{2} = 16 - y^{2} \\ h^{2} = 17 - (5-y)^{2} \end{cases}}\)
po wyznaczeniu y już łatwo wyznaczyć h a co za tym idzie pole tego równoległoboku a dalej objętośc graniastosłupa. dla lepszego wyjaśniena dorzucam rysunek do zadania(z moimi oznaczeniami)
nie moge linku jeszcze wkleic wiec sprobuje inaczej. speedyshare com / 968909315 . h t m l
Ostatnio zmieniony 19 sty 2008, o 22:18 przez Mortify, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jasło
- Podziękował: 3 razy
oblicz objetosc graniastosłupa
dzieki z pomoc ale patrze na ten twoj rysunek i te rownania i niemoge wykapowac jakim sposobem je ulozyles. Na moje oko to wyglada na twierdzenie pitagorasa ale nie moge wykapowac w jaki sposob to ulozyles np. niewiem skad sie wziol bok 9-x moze bys troche przyblizyl mi jak doszedles do tego.
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
oblicz objetosc graniastosłupa
otóż 9-x wzięło mi się stąd:
oznaczmy jeden bok równoległoboku jako x, a drugi jako z.
2x + 2z = 18 - obwód równoległoboku
2(x+z)=18 / :2
x+z=9
z=9-x - to jest drugi bok
jeszcze cosik jest niejasne?
oznaczmy jeden bok równoległoboku jako x, a drugi jako z.
2x + 2z = 18 - obwód równoległoboku
2(x+z)=18 / :2
x+z=9
z=9-x - to jest drugi bok
jeszcze cosik jest niejasne?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jasło
- Podziękował: 3 razy
oblicz objetosc graniastosłupa
jeszcze jak ulozyles te rownania bo patrze bna rysunek i n rownania i dlamnie powinny wygladac one inaczej. oolnie to chodzi mi o to 3 rownanie.
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
oblicz objetosc graniastosłupa
ale patrz ten bok 9-x to jest ten po skosie, ta przerywana pionowa linia to jest h, a ta przerywana na dole to y.
czyli 9-x jest to przeciwprostokątna, a h i y przyprostokątne i biorę tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ y^{2} + h^{2} = (9-x)^{2}}\)
czyli 9-x jest to przeciwprostokątna, a h i y przyprostokątne i biorę tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ y^{2} + h^{2} = (9-x)^{2}}\)