Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
- łódek
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 18 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak, aby jego objętość była maksymalna. Ile razy objętość kuli jest większa od objętości walca?
Proszę o jakieś wskazówki, bo narazie jestem na etapie wzoru na objętość kuli i walca
Proszę o jakieś wskazówki, bo narazie jestem na etapie wzoru na objętość kuli i walca
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
musisz uzależnić wymiary walca od promienia kuli, następnie policzyć pochodną z objętości walca i przyrównać ją do zera
- łódek
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 18 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
A co mi da przyrównanie pochodnej objętości walca do zera?
Wiesz jak połączyć te wymiary walca??
Wiesz jak połączyć te wymiary walca??
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
promień podstawy walca \(\displaystyle{ r}\), wysokość: \(\displaystyle{ h=2\sqrt{R^{2}-r^{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ R}\) to promień kuli
jak wyliczysz pochodną, to otrzymasz funkcję kwadratową - jak przyrownasz do zera to otrzymasz miejsce zerowe, ktore bedzie jej rozwiazaniem (bierzesz tylko to dodatnie)
jak wyliczysz pochodną, to otrzymasz funkcję kwadratową - jak przyrownasz do zera to otrzymasz miejsce zerowe, ktore bedzie jej rozwiazaniem (bierzesz tylko to dodatnie)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 15:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nysa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
chyba chodzi tutaj u obliczenie ekstremum, w tym przypadku maximum
- łódek
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 18 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}h= \sqrt{ R^{2}-r^{2} }}\)
A jak ci to wyszło??
A jak ci to wyszło??
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
środek wysokości będzie pokrywał się z środkiem kuli (jeśli mówimy o wysokości leżącej na osi obrotu walca); wtedy wystarczy dorysować oba promienie i zauważyć trójkąt prostokątny
- łódek
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 18 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
Qń pisze:left(2pi r sqrt{R^2-r^2}
ight)^{prime} = 2 pi frac{r(2R^2-3r^2)}{sqrt{R^2-r^2} }
Ale przecież \(\displaystyle{ V={\pi} r^{2} 2 \sqrt{ R^{2} - r^{2} }}\)
Znowu coś mi nie pasuje
Ostatnio zmieniony 16 sty 2008, o 19:25 przez łódek, łącznie zmieniany 1 raz.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
obliczenie pochodnej ma na celu znalezienie ekstremum funkcji (w tym wypadku: wartości największej), którą funkcja przyjmuje w miejscu zerowym;
wracając do obliczenia pochodnej mamy:
\(\displaystyle{ V'=2r\frac{2(R-r)}{2\sqrt{R^{2}-r^{2}}}=0 2(R-r)=0 r=R}\)
gdyż zakładamy, że wielkości w zadaniu są dodatnie
wracając do obliczenia pochodnej mamy:
\(\displaystyle{ V'=2r\frac{2(R-r)}{2\sqrt{R^{2}-r^{2}}}=0 2(R-r)=0 r=R}\)
gdyż zakładamy, że wielkości w zadaniu są dodatnie
- łódek
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 18 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
1)
2) Czyli co? Największa będzie objętość kiedy promień walca= promieniowi kuli?
3) Czy wogóle ta pochodna jest obliczona dobrze? Mi wychodzi:
\(\displaystyle{ V'=2r \frac{1}{ ( R^{2}- r^{2}) ^{2} }}\)
Skąd wiesz, że jest to ekstremum (maksimum), a nie minimum??dabros pisze:obliczenie pochodnej ma na celu znalezienie ekstremum funkcji (w tym wypadku: wartości największej), którą funkcja przyjmuje w miejscu zerowym;
wracając do obliczenia pochodnej mamy:
\(\displaystyle{ V'=2r\frac{2(R-r)}{2\sqrt{R^{2}-r^{2}}}=0 2(R-r)=0 r=R}\)
gdyż zakładamy, że wielkości w zadaniu są dodatnie
2) Czyli co? Największa będzie objętość kiedy promień walca= promieniowi kuli?
3) Czy wogóle ta pochodna jest obliczona dobrze? Mi wychodzi:
\(\displaystyle{ V'=2r \frac{1}{ ( R^{2}- r^{2}) ^{2} }}\)
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
1) jedna z wartości to maksimum, a druga to minimum:
\(\displaystyle{ V'=0 r=0 r=R}\)
oczywiste jest, która z możliwości wyznacza maksimum
2)TAK
\(\displaystyle{ 3)(\sqrt{a})'=\frac{a'}{2\sqrt{a}}}\)
więc nie wiem, jak doszedłeś do takiej postaci, jaką proponujesz
\(\displaystyle{ V'=0 r=0 r=R}\)
oczywiste jest, która z możliwości wyznacza maksimum
2)TAK
\(\displaystyle{ 3)(\sqrt{a})'=\frac{a'}{2\sqrt{a}}}\)
więc nie wiem, jak doszedłeś do takiej postaci, jaką proponujesz
- łódek
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 18 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
A skąd Ci się to wzięło??V'=0 r=0 r=R
Jak r=0 to 2R=0 -> R=0, a tak chyba nie moze byc?
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Wyznacz wymiary walca wpisanego w kulę o promieniu R tak...
dlatego właśnie ten przypadek odrzucamy jako minimum, które nie ma fizycznej interpretacji (przecież promień kuli nie może być zerowy)
dlatego właśnie prawidłowa jest odpowiedź r=R - jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, otwórz podręcznik do 3 klasy szkoły średniej i poczytaj o pochodnych - powinien być tam przykład zadania optymalizacyjnego
dlatego właśnie prawidłowa jest odpowiedź r=R - jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, otwórz podręcznik do 3 klasy szkoły średniej i poczytaj o pochodnych - powinien być tam przykład zadania optymalizacyjnego