Kula-objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
buolax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa

Kula-objętość

Post autor: buolax »

Mam problem z zadaniem:
Jeśli zwiększylibyśmy promień kuli o 5cm,to jej objętość zwiększyłaby się osiem razy,Oblicz początkowy promień kuli.
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi R^3}\)

\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi (R+5)^3=8\cdot \frac{4}{3}\pi R^3}\)
a po uproszczeniach:
\(\displaystyle{ (R+5)^3=8R^3}\)

\(\displaystyle{ (R+5)^3}\) nie wiem jak to rozpisac,mam straszne zaleglosci
przeciez chyba nie musze wymnozyc skrotem mnozenia
nie mam pojecia co dalej
prosze o pomoc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Kula-objętość

Post autor: »

W ostatniej równości wyciągnij z obu stron pierwiastek trzeciego stopnia.

Pozdrawiam.
Qń.
buolax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa

Kula-objętość

Post autor: buolax »

Qń pisze:W ostatniej równości wyciągnij z obu stron pierwiastek trzeciego stopnia.

Pozdrawiam.
Qń.

Aaa,więc:
\(\displaystyle{ (R+5)^3=8R^3}\)
po wyciągnięciu pierwiastka 3stopnia:
\(\displaystyle{ R+5=2R}\)
\(\displaystyle{ R=5}\)

Dziękuję serdecznie:)
Również pozdrawiam
ODPOWIEDZ