Podstawą graniastoslupa prostego jest trapez równoramienny w którym |AD|=|BC|=13cm,
|CD|=11cm , |AB|=21cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej jesli wiesz że pole przekroju zawierające pole przeciwleglych podstaw jest równe 240 \(\displaystyle{ cm^{2}}\)
oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
Ostatnio zmieniony 13 sty 2008, o 16:46 przez magnolia17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
Oczywiście dany przekrój jest trapezem równoramiennym o podstawach równych podstawom danego trapezu.
Niech \(\displaystyle{ h, h_1, H}\) oznaczają odpowiednio wysokość trapezu ABCD, wysokość trapezu będącego przekrojem oraz wysokość graniastosłupa odpowiednio.
Łatwo sprawdzamy, że długość \(\displaystyle{ h}\) wysokości trapezu ABCD wynosi 12 cm.
Ponadto mamy \(\displaystyle{ 240=\frac{1}{2}(11+21)h_1}\), więc długość \(\displaystyle{ h_1}\) wynosi 15 cm.
Rozważmy teraz trójkąt o bokach \(\displaystyle{ h,h_1,H}\). Jest to trójkąt prostokątny, więc z twierdzenia Pitagorasa mamy \(\displaystyle{ H=\sqrt{h_1^2-h^2}=9 cm}\).
Wyznaczmy teraz pole trapezu ABCD, czyli jednej podstawy graniastosłupa.
Ze wzoru na pole trapezu mamy \(\displaystyle{ P_p=\frac{1}{2}(11+21)h=192 cm^2}\).
Pole powierzchni bocznej składa się z prostokątów o wspólnej szerokości równej wysokości H trapezu i o długościach równych długościom poszczególnych boków trapezu ABCD. Zatem pole powierzchni bocznej jest równe
Niech \(\displaystyle{ h, h_1, H}\) oznaczają odpowiednio wysokość trapezu ABCD, wysokość trapezu będącego przekrojem oraz wysokość graniastosłupa odpowiednio.
Łatwo sprawdzamy, że długość \(\displaystyle{ h}\) wysokości trapezu ABCD wynosi 12 cm.
Ponadto mamy \(\displaystyle{ 240=\frac{1}{2}(11+21)h_1}\), więc długość \(\displaystyle{ h_1}\) wynosi 15 cm.
Rozważmy teraz trójkąt o bokach \(\displaystyle{ h,h_1,H}\). Jest to trójkąt prostokątny, więc z twierdzenia Pitagorasa mamy \(\displaystyle{ H=\sqrt{h_1^2-h^2}=9 cm}\).
Wyznaczmy teraz pole trapezu ABCD, czyli jednej podstawy graniastosłupa.
Ze wzoru na pole trapezu mamy \(\displaystyle{ P_p=\frac{1}{2}(11+21)h=192 cm^2}\).
Pole powierzchni bocznej składa się z prostokątów o wspólnej szerokości równej wysokości H trapezu i o długościach równych długościom poszczególnych boków trapezu ABCD. Zatem pole powierzchni bocznej jest równe
\(\displaystyle{ P_b=(11+21+13+13)H=522 cm^2}\).
W konsekwencji pole powierzchni całkowitej graniastosłupa wynosi \(\displaystyle{ P_c=2P_p+P_b=906 cm^2}\).