W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\)cm, ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha= \frac{\pi}{3}}\). Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
Odrobinę LaTeX-a i od razu lepiej się czyta
Zacznij stosować.
Szemek
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości
Ostatnio zmieniony 13 sty 2008, o 14:50 przez sweetdream52, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości
wysokość ostrosłupa tworzy ze ścianą boczną kąt 30, a wiec wysokosc ostroslupa, wysokość ściany bocznej i wysokość trójkąta powstałego w wyniku podziału podstawy na 6 przystających trójkatow(\(\displaystyle{ h_{1}}\) ) utworza trójkat o katach 30 60 90.
\(\displaystyle{ h_{b} =2 \sqrt{3} / \sqrt{3} *2}\)
\(\displaystyle{ h_{b} = 4}\)
a \(\displaystyle{ S_{p} = 6( \frac{1}{2}h _{1}a)}\)
a majac wysokosc w trojkacie rownobocznym latwo juz wyznaczyc pole tego trojkata
\(\displaystyle{ h_{b} =2 \sqrt{3} / \sqrt{3} *2}\)
\(\displaystyle{ h_{b} = 4}\)
a \(\displaystyle{ S_{p} = 6( \frac{1}{2}h _{1}a)}\)
a majac wysokosc w trojkacie rownobocznym latwo juz wyznaczyc pole tego trojkata