W trójkącie ABC dane sa: |AC|=8, |BC|=3, |Kąt ACB|=60. Oblicz objetosc i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej przez obrot trojkata dookoła boku BC.
wyliczyłem z tw. cosinusow długosc AB. i dalej nie wiem co
obrót trojkata
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
obrót trojkata
Długość AB do niczego Ci się nie przyda. Wskazówka: powstała bryła to "większy stożek" z wyciętym "mniejszym stożkiem", oba o tym samym promieniu. Jaki to promień? Jakie wysokości mają te stożki?
Pozdrawiam.
Qń.
Pozdrawiam.
Qń.
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
obrót trojkata
dziekuje,
jak zwykle rysunek za pierwszym razem miałem zle narysowany.
tylko ze teraz mi cos nie pasuje. bo CD=4 a to przeicez jest wiecej niz BC.
czy w zadaniu jest bład?
jak zwykle rysunek za pierwszym razem miałem zle narysowany.
tylko ze teraz mi cos nie pasuje. bo CD=4 a to przeicez jest wiecej niz BC.
czy w zadaniu jest bład?
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
obrót trojkata
W zadaniu nie ma błędu, bo ten trójkąt jest rozwartokątny. Więc długość |DC|=4 >|BC|=3. wykorzystac mozna pierwszy pomysl Qń. jak mozna zauwazyc duzy stozek powstal w wyniku obrotu trojkata o katach 30,60,90, wiec nietrudno policzyc dlugosci bokow(czyli wysokość i promień). promień drugiego jest taki sam jak pierwszego zaś wysokośc małego DC - BC. wg moich obliczen:
promien wynosi 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
wysokosc duzego 4
wysokosc malego 1
promien wynosi 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
wysokosc duzego 4
wysokosc malego 1