Najkrótsza długość łamanej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kloppix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 4 razy

Najkrótsza długość łamanej

Post autor: kloppix »

Czworokąt ABCD jest podstawą ostrosłupa o wierzchołku S i długościach krawędzi bocznych l=1. Kąty:\(\displaystyle{ \sphericalangle ASB=19^o ; BSC=20^o ; CSD=21^o ; DSA = 22^o}\)
Wyznacz najmniejszą długość takiej łamanej AXYD, że punkty X i Y leżą odpowiednio na bokach BS i CS.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2008, o 14:22 przez kloppix, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Najkrótsza długość łamanej

Post autor: »

Bardzo fajne zadanie (ostatnim razem jak tak coś skomentowałem, to okazało się być z jakiegoś konkursu ).

Odpowiedź: \(\displaystyle{ 1}\).
Wskazówka: narysuj sobie fragment siatki tego ostrosłupa, zawierający ściany \(\displaystyle{ ABS, BCS, CDS}\).

Pozdrawiam.
Qń.
ODPOWIEDZ