Wysokość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sweetdream52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Wysokość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego

Post autor: sweetdream52 »

Wysokość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość H. Wysokość ściany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\). Oblicz długość krawędzi bocznej ostrosłupa.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2008, o 21:17 przez sweetdream52, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Wysokość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego

Post autor: Szemek »


\(\displaystyle{ |AE|=b}\)
\(\displaystyle{ |EG|=h_s}\)
\(\displaystyle{ |FG|=|GA|=\frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{3} = \frac{H}{h_s}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2} = \frac{H}{h_s}}\)
\(\displaystyle{ h_s=\frac{2\sqrt{3}}{3}H}\)
\(\displaystyle{ \tan \frac{\pi}{3} = \frac{H}{\frac{1}{2}a}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}= \frac{H}{\frac{1}{2}a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}a= \frac{\sqrt{3}}{3}H}\)
z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ b^2= ft(\frac{\sqrt{3}}{3}H \right)^2 + ft(\frac{2\sqrt{3}}{3} H \right)^2}\)
\(\displaystyle{ b^2= \frac{1}{3}H^2 + \frac{4}{3}H^2}\)
\(\displaystyle{ b^2= \frac{5}{3}H^2}\)
\(\displaystyle{ b=\frac{\sqrt{15}}{3}H}\)
sweetdream52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 sty 2008, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Wysokość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego

Post autor: sweetdream52 »

DZiękuję
ODPOWIEDZ