Ostrosłup
Ostrosłup
Podstawa ostroslupa jest trojkat rownoramienny, ktorego ramie ma 39 cm, podstawa 30. Kazda ze scian bocznych tworzy z plaszyzna podtswy kat 45 stopni. Oblicz objetosc ostr. Udało mi sie jedynie obliczyc dlugosc wysokosci podstwy 36 cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
Ostrosłup
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}Pp H}\)
\(\displaystyle{ Pp=\frac{1}{2} 36 30=540}\)
Zauważ, że wysokość podstawy to przeciwprostokątna trójkąta w którym: 1 ramie = krawędź ostrosłupa. 2= wysokość ściany bocznej.
\(\displaystyle{ 2a^{2}=36^{2} a=18\sqrt{2}}\)
Teraz załóżmy, że odległość pomiędzy wysokościa ostrosłupa a wysokością ściany bocznej (na podstawie) równa się x.
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{x}{a} x=18}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{H}{x} H=18}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} 540 18=3240}\)
Jak coś jest niezrozumiałego to proszę pytać...
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ Pp=\frac{1}{2} 36 30=540}\)
Zauważ, że wysokość podstawy to przeciwprostokątna trójkąta w którym: 1 ramie = krawędź ostrosłupa. 2= wysokość ściany bocznej.
\(\displaystyle{ 2a^{2}=36^{2} a=18\sqrt{2}}\)
Teraz załóżmy, że odległość pomiędzy wysokościa ostrosłupa a wysokością ściany bocznej (na podstawie) równa się x.
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{x}{a} x=18}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{H}{x} H=18}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3} 540 18=3240}\)
Jak coś jest niezrozumiałego to proszę pytać...
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Ostrosłup
w podstawę można wpisać okrąg, a w ostrosłup - stożek.
odległość między wysokością ostrosłupa ( H ) a wysokością ściany bocznej ( h ) = promieniowi okręgu wpisanego w podstawę ( r ) --> r = H = 10.
odległość między wysokością ostrosłupa ( H ) a wysokością ściany bocznej ( h ) = promieniowi okręgu wpisanego w podstawę ( r ) --> r = H = 10.