Ciekawe zadanko całkiem. Mamy przekrój osiowy stożka. Kąt rozwarcia stożka ma miarę \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}=60^o}\). Promień tego stożka to r. Oblicz miarę kąta wycinka kołowego, który po zwinięciu tworzy powierzchnie boczną tego stożka.
Po mojemu to tworząca stożka jest równa 2r (z trójkąta równobocznego), wiec pole powierzchni bocznej tego stożka jest chyba równe \(\displaystyle{ 2\pi r^2}\). Potem próbuje to policzyć ze wzoru na powierzchnię wycinka, ale coś mi nie wychodzi, bo wychodzi mi 720o - niemozliwe... HELP
Oblicz miarę kąta wycinka kołowego. Stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Oblicz miarę kąta wycinka kołowego. Stożek
Promieniem R wycinka kołowego jest tworząca stożka, a łukiem - obwód podstawy stożka. Wyjdź z proporcji:
\(\displaystyle{ \frac{\pi\cdo{R^{2}}}{360} =\frac{P_{w}}{\alpha}}\)
PS. trójkąt nie jest równoboczny,
\(\displaystyle{ \frac{\pi\cdo{R^{2}}}{360} =\frac{P_{w}}{\alpha}}\)
PS. trójkąt nie jest równoboczny,
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 kwie 2005, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: matematiczieskowo
Oblicz miarę kąta wycinka kołowego. Stożek
Dzięki za zadanko dobrze wyszło Ci, ale ten trójąt JEST równoboczny.
Przecież przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym a (180 - 60) / 2 = 60 = kąty przy podstawie. WIęc trójkat jest równoboczny o boku równym 2r....
Pozdro
Przecież przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym a (180 - 60) / 2 = 60 = kąty przy podstawie. WIęc trójkat jest równoboczny o boku równym 2r....
Pozdro