Objętość i pole powierzchni walca wyrażają się tą samą liczbą dodatnią. Jaka jest długość promienia podstawy i wysokość tego walca, jeżeli wiadomo, że wyrażone są one liczbami całkowitymi?
jak sie za to zabrać? z czego skorzystać?
walec
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 12 gru 2007, o 21:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sl.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
walec
Początek rozwiązania:
\(\displaystyle{ \pi r^2 H = 2 \pi r(r+H)}\)
\(\displaystyle{ rH=2r+2H}\)
\(\displaystyle{ rH-2r=2H}\)
\(\displaystyle{ r(H-2)=2H}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{2H}{H-2}}\)
\(\displaystyle{ \pi r^2 H = 2 \pi r(r+H)}\)
\(\displaystyle{ rH=2r+2H}\)
\(\displaystyle{ rH-2r=2H}\)
\(\displaystyle{ r(H-2)=2H}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{2H}{H-2}}\)