pole powierzchni sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

pole powierzchni sześcianu

Post autor: mostostalek »

witam.. tylko takie zadanie dla kolegi..
Oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu jeżeli po zwiększeniu jego krawędzi o 1cm otrzymamy sześcian o objętości \(\displaystyle{ 61 \hbox{cm}^{3}}\)..

krawędź po powiększeniu wynosi:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{61}}\)

zatem krawędź sześcianu, którego pole obliczamy to:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{61}-1}\)

pole jednej ściany:
\(\displaystyle{ (\sqrt[3]{61}-1)^{2}=\sqrt[3]{61^{2}}-2\sqrt[3]{61}+1}\)

pole powierzchni bocznej sześcianu:
\(\displaystyle{ 6\sqrt[3]{61^{2}}-12\sqrt[3]{61}+6\hbox{ cm}^2}\)
jako, że ściany sześcianu są jednakowe :)
ODPOWIEDZ