objętość stożka, znając pole postawy i pole pow bocznej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

objętość stożka, znając pole postawy i pole pow bocznej

Post autor: sea_of_tears »

Oblicz objętość stożka, w którym pole podstawy jest równe 16, a pole powierzchni bocznej wynosi 20.

Tutaj proszę tylko o sprawdzenie wyniku.
Mi wychodzi \(\displaystyle{ \frac{16\sqrt\Pi}{\Pi}}\),a w odpowiedziach mam\(\displaystyle{ \frac{64\sqrt\Pi}{\Pi}}\)
jeśli wyjdzie komuś ta druga odpowiedź prosze o rozwiązanie, chociaż ja w moich obliczeniach nie widzę błędu
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

objętość stożka, znając pole postawy i pole pow bocznej

Post autor: Justka »

Mi także wyszło\(\displaystyle{ \frac{16\sqrt{\pi}}{\pi}}\). ;]
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

objętość stożka, znając pole postawy i pole pow bocznej

Post autor: sea_of_tears »

czyli być może odpowiedź w książce jest zła, dziękuję
ODPOWIEDZ