oblicz objętość otrzymałej bryły

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

oblicz objętość otrzymałej bryły

Post autor: kujdak »

Trapez równoramienny o podstawach dł. 8 cm i 2 cm, i ramieniu dł. 5 cm, obraca się wokół krótszej podstawy. Oblicz objętość otrzymanej bryły.

Proszę o pomoc, pozdrawiam
snm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 468
Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 54 razy

oblicz objętość otrzymałej bryły

Post autor: snm »

Wysokość trapezu wynosi (z pitagorasa), 4 cm. Objętość naszej bryły to objętość walca o promieniu podstawy 4 minus objętość dwóch stożków o wysokościach \(\displaystyle{ \frac{8-2}{2}=3}\). Zatem objętość wynosi \(\displaystyle{ V=16*\Pi*8-\frac{2}{3}(16\Pi*3)=128\Pi-32\Pi=96\Pi (cm^{3})}\)
ODPOWIEDZ