Mam zadanka których nie umiem rozwiązać. Byłabym wdzięczna za pomoc:
1. Przekątna przekroju osiowego walca wynosi d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α . Oblicz objętość tego walca
2. Pole powierzchni bocznej walca jest równe Pb a objętość V. Oblicz tangens kąta nachylenia przekątnej przekroju osiowego walca do płaszczyzny podstawy
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
Walec - objętość i walec - tangens kąta nachylenia
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Walec - objętość i walec - tangens kąta nachylenia
1.
Z \(\displaystyle{ \sin(\alpha) \,\,\}\) policzysz wysokość walca, a z \(\displaystyle{ \cos(\alpha) \,\,\}\) - średnicę podstawy.
Z \(\displaystyle{ \sin(\alpha) \,\,\}\) policzysz wysokość walca, a z \(\displaystyle{ \cos(\alpha) \,\,\}\) - średnicę podstawy.