Klomb ma kształt sześciokąta foremnego o boku 2m.Ogrodnik postanowił zmienić kształt tego klombu ("ścinając" wierzchołki) na możliwie duże koło i i zasadzić na nich bratki.Na 1m-kwadratowy ogrodnik planuje posadzić 80 kępek bratków.Ile kępek bratków powinien przygotować ?
prosze o pomoc...
zadanie z sześciokątem foremnym...
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
zadanie z sześciokątem foremnym...
promień tego koła (wpisanego w sześciokąt) to:
\(\displaystyle{ r=\sqrt{3}}\) (wysokosc trojkata rownobocznego o boku 2)
więc jego pole to: \(\displaystyle{ S=\pi r^{2}=3\pi 10m^{2}}\)
więc ogrodnik musi przygotować 800 bratków (kilka mu zapewne zostanie, jeżeli niczego nie sknoci)
\(\displaystyle{ r=\sqrt{3}}\) (wysokosc trojkata rownobocznego o boku 2)
więc jego pole to: \(\displaystyle{ S=\pi r^{2}=3\pi 10m^{2}}\)
więc ogrodnik musi przygotować 800 bratków (kilka mu zapewne zostanie, jeżeli niczego nie sknoci)