prostopadloscian
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 maja 2007, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rawicz
- Podziękował: 2 razy
prostopadloscian
oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej prostopadloscianu o wymiarach podstawy: a=4,8cm b=3,6cm , ktorego przekatna jest nachylona do pdstawy pod katem o mierze alfa(a)= 30'
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
prostopadloscian
na podstawi twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ H=2\sqrt{3} \\ S=2(ab+bH+aH)=\frac{864}{25}+\frac{168\sqrt{3}}{5} \\ V=abH=\frac{864\sqrt{3}}{25}}\)
\(\displaystyle{ H=2\sqrt{3} \\ S=2(ab+bH+aH)=\frac{864}{25}+\frac{168\sqrt{3}}{5} \\ V=abH=\frac{864\sqrt{3}}{25}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 maja 2007, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rawicz
- Podziękował: 2 razy
prostopadloscian
a moze ktos wie jak zrobic to zadanie przy pomocy powyzszych danych z wykorzystaniem tego kata alfa??
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
prostopadloscian
Przekątna podstawy:
\(\displaystyle{ d = \sqrt{a^2 + b^2} = 6 \\
\frac{H}{d} = tg\alpha H = d tg\alpha = 6 \frac{\sqrt{3}}{3} = 2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ d = \sqrt{a^2 + b^2} = 6 \\
\frac{H}{d} = tg\alpha H = d tg\alpha = 6 \frac{\sqrt{3}}{3} = 2\sqrt{3}}\)