Ostrosłup o podstawie prostokąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Kamilka54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 4 razy

Ostrosłup o podstawie prostokąta

Post autor: Kamilka54 »

Dany jest ostrosłup o podstawie prostokąta o wymiarach \(\displaystyle{ 4cm i 3cm}\), oraz krawędzi bocznej długości \(\displaystyle{ 5 cm}\). Oblicz jego objętość.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

Ostrosłup o podstawie prostokąta

Post autor: dabros »

wysokość z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ H=\sqrt{5^{2}-(\frac{5}{2})^{2}}=\frac{5\sqrt{3}}{2}}\)
więc objętość wynosi:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}*3*4*\frac{5\sqrt{3}}{2}=2\sqrt{5}}\)
ODPOWIEDZ