Ostrosłup prawidłowy czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy \(\displaystyle{ 8cm}\) i wysokości \(\displaystyle{ 10 cm.}\)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2007, o 19:15 przez Kamilka54, łącznie zmieniany 1 raz.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
wysokość ściany bocznej z Pitagorasa to \(\displaystyle{ h=2 \sqrt{29}}\)
więc objętość to \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}8^{2}*10=\frac{640}{3}}\) zaś pole powierzchni to:
\(\displaystyle{ S=8^{2}+4*\frac{1}{2}*8*2\sqrt{29}=16(4+\sqrt{29})}\)
więc objętość to \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}8^{2}*10=\frac{640}{3}}\) zaś pole powierzchni to:
\(\displaystyle{ S=8^{2}+4*\frac{1}{2}*8*2\sqrt{29}=16(4+\sqrt{29})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
Jak obliczyłeś to, że \(\displaystyle{ h=2 \sqrt{29}}\) ?? Rozumiem, że z tw. Pitagorasa, ale jak dokładnie?dabros pisze:wysokość ściany bocznej z Pitagorasa to \(\displaystyle{ h=2 \sqrt{29}}\)
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Ostrosłup prawidłowy czworokątny
jak narysujesz ostrosłup, to powinnaś zobaczyć trójkąt utworzony z połowy krawędzi podstawy i wysokości: ostrosłupa i ściany bocznej. Tak więc:
\(\displaystyle{ h=\sqrt{H^{2}+(\frac{a}{2})^{2}}=\sqrt{10^{2}+4^{2}}=\sqrt{116}=2\sqrt{29}}\)
\(\displaystyle{ h=\sqrt{H^{2}+(\frac{a}{2})^{2}}=\sqrt{10^{2}+4^{2}}=\sqrt{116}=2\sqrt{29}}\)