Kąt rozwarcia stożka ma miarę \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
Jaki jest kąt wycinka kołowego, który po zwinięciu tworzy powierzchnię boczną tego stożka?
Proszę o pomoc, pozdrawiam
kąt wycinka
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
kąt wycinka
Przyjmijmy standardowe oznaczenia.
Z treści zadania mamy \(\displaystyle{ {r\over l}=\sin{\pi\over 6}={1\over 2}}\)
Zadanie pyta o \(\displaystyle{ \alpha=\frac{2\pi r}{l}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \alpha=\pi}\)
Pozdrawiam
Z treści zadania mamy \(\displaystyle{ {r\over l}=\sin{\pi\over 6}={1\over 2}}\)
Zadanie pyta o \(\displaystyle{ \alpha=\frac{2\pi r}{l}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \alpha=\pi}\)
Pozdrawiam