Graniastosłup o podstawie trójkąta prostokątnego.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Kamilka54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 4 razy

Graniastosłup o podstawie trójkąta prostokątnego.

Post autor: Kamilka54 »

Kawałek sera w kształcie graniastosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych \(\displaystyle{ 6cm}\)i \(\displaystyle{ 8cm}\), ma wysokość \(\displaystyle{ 9cm}\). Kucharz przygotował z tego sera 72 koreczki jednakowej objętości.Jaką objętość ma każdy z tych koreczków?
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

Graniastosłup o podstawie trójkąta prostokątnego.

Post autor: dabros »

objetosc naszego graniastoslupa: V=1/2*6*8*9=216
a wiec objetosc koreczka to : V'=216/72=3(cm^2)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Graniastosłup o podstawie trójkąta prostokątnego.

Post autor: lukasz1804 »

Obliczmy objętość graniastosłupa i podzielmy ją przez 72. Pole podstawy graniastosłupa wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 6\cdot 8=24 cm^2}\). Stąd objętość jest równa \(\displaystyle{ 24\cdot 9=216 cm^3}\). W konsekwencji objętość jednego koreczka sera to \(\displaystyle{ 216:72=3 cm^3}\).
ODPOWIEDZ