Graniastosłup prawidłowy trójkątny
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi a=4 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez dwie, wychodzące z jednego wierzchołka, przekątne ścian bocznych.Pole tego przekroju P jest równe \(\displaystyle{ 8 \sqrt{3}cm}\). Oblicz objętość graniastosłupa.
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Graniastosłup prawidłowy trójkątny
jak wykonasz dokladny rysunek do zobaczysz, ze przekroj jest trojkatem, ktorego wysokosc mozna wyliczyc znajac jego pole, tj.\(\displaystyle{ h= 4\sqrt{3}}\)
nastepnie mozna wyliczyc hysokosc krawedzi bocznej graniastoslupa z tw. pitagorasa i wtedy :
\(\displaystyle{ H=6}\) i objetosc wynosi \(\displaystyle{ V= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}H=24 \sqrt{3}cm^{3}}\)
nastepnie mozna wyliczyc hysokosc krawedzi bocznej graniastoslupa z tw. pitagorasa i wtedy :
\(\displaystyle{ H=6}\) i objetosc wynosi \(\displaystyle{ V= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}H=24 \sqrt{3}cm^{3}}\)
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Graniastosłup prawidłowy trójkątny
masz trojkat (przekroj); w tym trojkacie jest wysokosc h;
jak poprowadzisz odcinek bedacy wysokoscia podstawy, to otrzymasz trojkat utworzony z: h, H i narysowanego odcinka, ktory jest prostokatny
jak poprowadzisz odcinek bedacy wysokoscia podstawy, to otrzymasz trojkat utworzony z: h, H i narysowanego odcinka, ktory jest prostokatny