Zbiornik w kształcie sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Kamilka54
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 15 lis 2007, o 14:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 4 razy

Zbiornik w kształcie sześcianu

Post autor: Kamilka54 »

Do zbiornika z wodą w kształcie sześcianu o krawędzi 1m wkładamy dziesięć prostopadłościennych kostek lodu o wymiarach \(\displaystyle{ 5cm}\) \(\displaystyle{ 10cm}\) \(\displaystyle{ 20cm}\) . O ile centymetrów podniesie się poziom wody w zbiorniku?

Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc:)
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

Zbiornik w kształcie sześcianu

Post autor: dabros »

objętość wszystkich włożonych kostek lodu wynosi: \(\displaystyle{ V=10 0,1m 0,2m 0,05m=0,01m^{3}}\) i o tyle zwiększy sięobjętość wody w naczyniu; skoro ma ono podstawę o polu powierzchni \(\displaystyle{ S=1m^{2}}\), to wysokość na jaką podniesie sięwoda jest równa: \(\displaystyle{ h= \frac{V}{S}=0,01m=1cm}\)
ODPOWIEDZ