Miara kąta wewnętrznego n-kąta foremnego jest równa \(\displaystyle{ \alpha = 180^\circ - \frac{360^\circ }{n}}\) Jaki wielokąt foremny ma kąt wewnętrzny większy od \(\displaystyle{ 120^\circ}\) i jednocześnie mniejszy od \(\displaystyle{ 144^\circ}\)?
Potrafi któs zrobić to zadanie??
Kąty wewnetrzne
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Kąty wewnetrzne
Miara kąta wewnętrznego n-kąta foremnego jest równa \(\displaystyle{ \alpha= 180\circ - \frac{360\circ }{n}}\) Jaki wielokąt foremny ma kąt wewnętrzny większy od \(\displaystyle{ 120\circ}\) i jednocześnie mniejszy od \(\displaystyle{ 144\circ?}\)
\(\displaystyle{ \alpha=120\circ n=6}\)
\(\displaystyle{ \alpha=144\circ n=10}\)
tak więc poszukiwane wielokąty to siedmiokąt, ośmiokąt i dziewięciokąt (oczywiście foremne)
\(\displaystyle{ \alpha=120\circ n=6}\)
\(\displaystyle{ \alpha=144\circ n=10}\)
tak więc poszukiwane wielokąty to siedmiokąt, ośmiokąt i dziewięciokąt (oczywiście foremne)
- LichuKlichu
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
Kąty wewnetrzne
\(\displaystyle{ \begin{cases} 180-\frac{360}{n}>120 \\ 180-\frac{360}{n}120n\\ 180n-360-60n\\ -360 (6;10), x N x {7,8,9}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy