graniastoslup prawidłowy trójkątny - pole przekroju
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
graniastoslup prawidłowy trójkątny - pole przekroju
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym ABCA'B'C' o krawędzi bocznej b poprowadzono płaszczyznę przez krawędź AB dolenj podstawy i wierzchołek górnej podstawy. Płaszczyzna ta jest nachylona do podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
graniastoslup prawidłowy trójkątny - pole przekroju
podpowiedź:
zauważ, że płaszczyzna jest trójkątem równoramiennym i jeśli zrzutujesz wysokość tego trójkąta na płaszczyznę podstawy to otrzymasz wysokość trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{b}{h}}\) - \(\displaystyle{ h}\) to wysokość trójkata równobocznego, oblicz tę wysokość, a następnie z wysokości tej oblicz krawędź podstawy graniastosłupa. Za pomocą funkcji trygonometrycznych wyznaczysz też wysokość trójkąta równoramiennego, a stąd pole już łatwo.....
zauważ, że płaszczyzna jest trójkątem równoramiennym i jeśli zrzutujesz wysokość tego trójkąta na płaszczyznę podstawy to otrzymasz wysokość trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{b}{h}}\) - \(\displaystyle{ h}\) to wysokość trójkata równobocznego, oblicz tę wysokość, a następnie z wysokości tej oblicz krawędź podstawy graniastosłupa. Za pomocą funkcji trygonometrycznych wyznaczysz też wysokość trójkąta równoramiennego, a stąd pole już łatwo.....
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, o 13:23 przez Grzegorz t, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy