Oblicz objetosc stozka wpisanego w kule o promieniu dlugosci R, wiedzac, ze kat rozwarcia stozka ma miare \(\displaystyle{ 2\alpha}\)
Nie wiem jak do tego podejsc, bo nie wiem po co ten kat zostal podany. Bo gdyby go nie bylo, moze mozna by bylo podstawic pod siebie objetosc kuli i objetosc stozka a nastepnie wyliczyc R?
Czyzby jakas zmylka z tym katem?;)
Dobrze by bylo, gdyby R=r=h, to wtedy objetosc kuli=4 objetosci stozka, ale nie ma tak dobrze;)
objetosc stozka wpisanego w kule
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
objetosc stozka wpisanego w kule
Wysokość stożka - h, może być większa od R lub mniejsza od R. r - promień podstawy stożka.
Rysunek - przekrój stożka - trójkąt równoramienny. Ze środka kuli prowadzisz jej promienie ( do wierzchołka stożka i do podstawy ).
Masz układ równań:
\(\displaystyle{ ( h - R )^{2} + r^{2} = R^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{h} = tg(\alpha)}\)
dla h < R --> ( R - h )
Rysunek - przekrój stożka - trójkąt równoramienny. Ze środka kuli prowadzisz jej promienie ( do wierzchołka stożka i do podstawy ).
Masz układ równań:
\(\displaystyle{ ( h - R )^{2} + r^{2} = R^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{r}{h} = tg(\alpha)}\)
dla h < R --> ( R - h )