Płaszczyzny, długość odcinka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Płaszczyzny, długość odcinka

Post autor: Sylwek »

Kłaczkow, zadanie 9.28, 3LO:

Płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi_{1}}\) i \(\displaystyle{ \pi_{2}}\) tworzą kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\). Prosta \(\displaystyle{ k}\) leży na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \pi_{2}}\), jest równoległa do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi_{1}}\) i jej odległość od płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi_{1}}\) jest równa \(\displaystyle{ a}\). Prosta \(\displaystyle{ m}\) zawiera się w płaszczyźnie \(\displaystyle{ \pi_{2}}\) i tworzy z prostą \(\displaystyle{ k}\) kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\). Prosta \(\displaystyle{ m}\) przecina prostą \(\displaystyle{ k}\) w punkcie \(\displaystyle{ A}\), natomiast płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi_{1}}\) przecina w punkcie \(\displaystyle{ B}\). Oblicz długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\).


Wychodzi mi \(\displaystyle{ 2a}\), a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\). Dzięki z góry
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Płaszczyzny, długość odcinka

Post autor: Justka »

Mi też wyszło \(\displaystyle{ 2a}\). Może w odpowiedziach jest błąd...
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Płaszczyzny, długość odcinka

Post autor: JarTSW »

To może napiszcie jaki jest Wasz tok rozumowania, też jestem obecnie przy tym zadaniu...
ODPOWIEDZ