1) oblicz objętość stożka, którego powierzchnia boczna po rozpłaszczeniu jest półkolem o promieniu 20
2) Oblicz objętość stożka, którego powierzchnia boczna o polu \(\displaystyle{ 27 \pi}\) po rozpłaszczeniu jest wycinkiem kołowym o kącie środkowym \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\)
proszę o pomoc w rozwiązywaniu zadań,nie wiem od czego zacząć bo nie pamietam tych tematow z gimnazjum i jest to dla mnie czarną magią.
z gory dziekuje
Stożek - oblicz objętość - 2 zadania
Stożek - oblicz objętość - 2 zadania
Ostatnio zmieniony 17 gru 2007, o 19:01 przez buolax, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Stożek - oblicz objętość - 2 zadania
1) Połowa obwodu koła opartego na promieniu półkola jest równa obwodowi podstawy.
Z tej zależności możesz obliczyć promień podstawy. Wysokość stożka możemy obliczyć z zależności kontowych w trójkącie równobocznym (zauważ, że promień jest równy połowie długości ściany, oraz że jest pod kątem prostym do wierzchołka)
wyszło mi, że wysokość to \(\displaystyle{ 10 \sqrt{3}}\) Objętość oblicz ze wzoru
Z tej zależności możesz obliczyć promień podstawy. Wysokość stożka możemy obliczyć z zależności kontowych w trójkącie równobocznym (zauważ, że promień jest równy połowie długości ściany, oraz że jest pod kątem prostym do wierzchołka)
wyszło mi, że wysokość to \(\displaystyle{ 10 \sqrt{3}}\) Objętość oblicz ze wzoru