Graniastosłupy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marcelina89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 gru 2007, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

Graniastosłupy

Post autor: marcelina89 »

Zad.1
Podstawą graniastosłupa jest równoległobok o bokach 3 i 4 cm. kąt ostry ma miarę pi / 3. Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z podstawą kat alfa = pi / 6. Oblicz Pc.

Zad.2
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej tworzy z sąsiednią ścianą boczną kąt alfa, krawędz podsawty ma dł.a. Oblicz. V

Zad.3
Znajdz długośc boku podstawy i wysokości czworokątnego graniastosłupa prawidłowego, wiedząc ze jego H jest o 5 cm. dłuższa od krawędzi podsaty, oraz że Pc wynosi 800

Zad.4
W prostopadłościanie przekątne podstawy mają dł. d i tworzą kąt o mierze alfa. Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze beta.Obl. V
Obliczenia wykonaj dla d = 8 , alfa=60 , beta=30

Czy mógłby ktoś zerknąc na te zadania, bardzo prosze...
Ostatnio zmieniony 25 gru 2007, o 11:33 przez marcelina89, łącznie zmieniany 1 raz.
19Radek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 2 lis 2007, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 4 razy

Graniastosłupy

Post autor: 19Radek88 »

1. Niech \(\displaystyle{ a=3}\) , \(\displaystyle{ b=4}\). Kąt\(\displaystyle{ (ab)=60stopni}\). Pole podstawy jest zatem łatwe do obliczenia poprzez wzór \(\displaystyle{ P=a*b*sin(ab).}\)Przekątną podstawy \(\displaystyle{ d}\) obliczysz z twierdzenia cosinusow dla bokow \(\displaystyle{ a, b, d}\)i \(\displaystyle{ kata(ab).}\)Wtedy łatwo już będzie można policzyć wysokość graniastosłupa poprzez funkcję tryg. dla kąta \(\displaystyle{ \frac{Pi}{6}}\). (tg/ctg). Pole całkowite to już kwestia podstawienia.

\(\displaystyle{ P_{c}=P_{p}+2H(a+b).}\)
Awatar użytkownika
blondinetka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 12 razy

Graniastosłupy

Post autor: blondinetka »

2.
\(\displaystyle{ V=P _{p} H}\)
\(\displaystyle{ P _{p}= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ tg alfa= \frac{a}{H}}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{a}{tg alfa}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} \frac{a}{tg alfa}}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Graniastosłupy

Post autor: lukasz1804 »

3. Niech \(\displaystyle{ a}\) oznacza długość krawędzi podstawy graniastosłupa. Wtedy z założenia mamy \(\displaystyle{ 800=P_c=2a^2+4aH=2a^2+4a(a+5)=6a^2+20a}\), więc \(\displaystyle{ 3a^2+10a-400=0}\). Stąd dostajemy \(\displaystyle{ (a-10)(3a+40)=0}\). Ponieważ \(\displaystyle{ a>0}\) jest długością odcinka, więc \(\displaystyle{ a=10}\). Zatem oczywiście \(\displaystyle{ H=10+5=15}\).
ODPOWIEDZ