W prostopadłościanie długości dwóch krawędzi są odpowiednio równe 36 i 27, a długość trzeciej jest o 9 krótsza od przekątnej prostopadłościanu. Oblicz długość przekątnej.
Błagam pomóżcie mi, bo nie zdzierżę jutrzejszej matematyki.
Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 4 kwie 2005, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuchnia
- Podziękował: 5 razy
Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu
No to jedziem x-dł przekątnej
\(\displaystyle{ \sqrt{36^{2}+27^{2}}^{2}+(x-9)^{2}=x^{2}}\)
tłumaczę \(\displaystyle{ \sqrt{36^{2}+27^{2}}}\) jest to dł przekątnej prostokąta o bokach 36 i 27, (x-9) dł trzeciej krawędzi, a całość z tw. Pitagorasa wychodzi, że x=117 pozdrowiam
\(\displaystyle{ \sqrt{36^{2}+27^{2}}^{2}+(x-9)^{2}=x^{2}}\)
tłumaczę \(\displaystyle{ \sqrt{36^{2}+27^{2}}}\) jest to dł przekątnej prostokąta o bokach 36 i 27, (x-9) dł trzeciej krawędzi, a całość z tw. Pitagorasa wychodzi, że x=117 pozdrowiam