W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym promień okręgu opisanego na podstawie ma dlugość 4, a kąt między krawędzią boczną, a krawedzią podstawy ma miarę \(\displaystyle{ 60^{o}}\).
a) Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
b) Wyznacz cosinus kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa.
Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH-EAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa
a) zauważ na początek, że długość promienia okręgu opisanego na podstawie jest połową długości przekątnej tego kwadratu, więc: \(\displaystyle{ 4=a\sqrt{2}}\) gdzie a jest szuakną długością
następnie wyznaczasz wysokość ściany bocznej dzięki f-cjom trygonometrycznym (dzilisz ścianę boczną na dwa przystające trójkąty prost i z wyliczonego boku a i kąta 60 robisz\(\displaystyle{ \frac{h}{\frac{a}{2}}=tg 60^{0}}\) (h-wysokość ściany bocznej)
i na koniec z tw Pitagorasa \(\displaystyle{ h^{2}=H^{2}+(\frac{a}{2})^{2}}\)
teraz podstawiasz tylko do wzoru
następnie wyznaczasz wysokość ściany bocznej dzięki f-cjom trygonometrycznym (dzilisz ścianę boczną na dwa przystające trójkąty prost i z wyliczonego boku a i kąta 60 robisz\(\displaystyle{ \frac{h}{\frac{a}{2}}=tg 60^{0}}\) (h-wysokość ściany bocznej)
i na koniec z tw Pitagorasa \(\displaystyle{ h^{2}=H^{2}+(\frac{a}{2})^{2}}\)
teraz podstawiasz tylko do wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej ostrosłupa
Do zad. b proponuję skorzstać z bryły opisanej w pliku
I oglądnąć go przy pomocy programu wielościany
https://matematyka.pl/dload.php?action=file&id=13
Aby wyliczyć \(\displaystyle{ \angle{AMC}}\) musimy wyliczyć |MC|.
W tym celu piszemy dwa wzory na pole trójkąta ADE, raz z odcinkiem NE jako
wysokością, drugi raz z odcinkiem MC - z porównanie wyliczmy |MC|.
I oglądnąć go przy pomocy programu wielościany
https://matematyka.pl/dload.php?action=file&id=13
Aby wyliczyć \(\displaystyle{ \angle{AMC}}\) musimy wyliczyć |MC|.
W tym celu piszemy dwa wzory na pole trójkąta ADE, raz z odcinkiem NE jako
wysokością, drugi raz z odcinkiem MC - z porównanie wyliczmy |MC|.