Zadanie 1
Przekrojem osoiwym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz AC są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o róŻnicy 4. Oblicz objętość tego walca (rozpatrz dwa przypadki).
Zadanie 2.
W pudełku majacym kształt walca można znaleźć trzy piłki tenisowe ośrednicy 6,4 cm każda. Czy polw powierzchni bocznej tego pudełka jest wieksze od 3 dm ^{2}
Objętość walca i pudełko
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Objętość walca i pudełko
1.
a,b - boki prostokąta
d - przekątna prostokąta
\(\displaystyle{ a^2+b^2=d^2\\
a_1^2+(a_1+4)^2=(a_1+8)^2}\)
Z tego wyliczysz \(\displaystyle{ a_1}\), następnie boki prostokąta. Przyjmij raz, że a jest średnica oraz b wysokościa w drugim przypadku odwrotnie.
a,b - boki prostokąta
d - przekątna prostokąta
\(\displaystyle{ a^2+b^2=d^2\\
a_1^2+(a_1+4)^2=(a_1+8)^2}\)
Z tego wyliczysz \(\displaystyle{ a_1}\), następnie boki prostokąta. Przyjmij raz, że a jest średnica oraz b wysokościa w drugim przypadku odwrotnie.