Oblicz objętość ostrosłupa: dana krawędź i kąt nachyl

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Paweł1111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2005, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k2

Oblicz objętość ostrosłupa: dana krawędź i kąt nachyl

Post autor: Paweł1111 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna ma długość równą 12 cm. i tworzy z podstawą kąt \(\displaystyle{ \alpha=45^o}\). Oblicz objętość ostrosłupa. Bardzo proszę, zrób mi to zadanie.

REGULAMIN - Zlodiej
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Oblicz objętość ostrosłupa: dana krawędź i kąt nachyl

Post autor: Zlodiej »

Zauważ, że wysokość tego ostrosłupa wraz z krawędzią boczną i połową wysokości podstawy tworzą trójkąt równoramienny, prostokątny, dlatego też wysokość ostrosłupa jak i połowa wysokości podstawy mają długość \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}}\). Wiemy również, że podstawą jest trójkąt równoboczny którego wysokość wyraża sie wzorem: \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}}\), zatem \(\displaystyle{ 24\sqrt{2}=a\sqrt{3} \Longrightarrow a=8\sqrt{6}}\). a podstawiasz do wzoru na pole trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ S=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\). Masz juz pole podstawy i wysokość. Objętość jest równa \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}S\cdot H}\).
paulgray
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH-EAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicz objętość ostrosłupa: dana krawędź i kąt nachyl

Post autor: paulgray »

Zlodiej, spodek wysokości w tym przypadku (bo wysokości w trójkątach równobocznych dzielą sie w takich stosunkach) dzieli wysokość podstawy w stosunku 2:1 i przez to \(\displaystyle{ 6\sqrt{2}=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\) więc \(\displaystyle{ a=6\sqrt{6}}\)
ODPOWIEDZ