Stożek -zadanie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
yvonna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 26 lut 2006, o 19:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 23 razy

Stożek -zadanie

Post autor: yvonna »

Witam Wszystkich,

Mam problem z zadaniem :

Namiot ma w dolnej czesci kształt walca, a w gornej ksztalt stozka, ktorego tworzace sa nachylone do podstawy pod katem 60 stopni. Obwod dolnej czesci namiotu jest rowny \(\displaystyle{ 6\pi}\) a wysokosc walca ma dlugosc 2m. Ile metrow kwadratowych tkaniny zuzyto na uszycie tego namiotu (namiot nie ma podlogi). Na scinki i zakladki dolicz 5% miaterialu.


Była bym ogromnie wdzieczna za rysunek do tego zadania
Picek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 9 gru 2007, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Pomógł: 3 razy

Stożek -zadanie

Post autor: Picek »


promień podstawy walca i stożka:
\(\displaystyle{ r=\frac{6\pi}{2\pi}=3[m]}\)
Pole powierzchni bocznej walca:
\(\displaystyle{ {S_w}=2*6*\pi=12*\pi[m]}\)
Pole powierzchni bocznej stożka:
\(\displaystyle{ {S_s}=\pi*r*l=\pi*3*6*\pi=18*{\pi^2}[m]}\)
Pole całkowite:
\(\displaystyle{ {S}={S_w}+{S_s}}\)
Uwzględniając 5%:
\(\displaystyle{ P=1,05*{S}}\)

[ Dodano: 10 Grudnia 2007, 19:39 ]
wzory masz, poobliczaj sama
ODPOWIEDZ