Do naczycia z wodą wrzucono kostkę (V=?).

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Marianexyx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 8 gru 2007, o 02:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stargard
Podziękował: 41 razy

Do naczycia z wodą wrzucono kostkę (V=?).

Post autor: Marianexyx »

Naczynie w kształcie walca o średnicy podstawy równej 18 cm i wysokości 40 cm do połowy napełniono wodą. Następnie wrzucono do niego metalową sześcienną kostkę o krawędzi długości 10cm. Oblicz, o ile podniósł się poziom wody w naczyniu. Wynik podaj z dokładnością do 0,1mm.
Intact
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 10 gru 2006, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 27 razy

Do naczycia z wodą wrzucono kostkę (V=?).

Post autor: Intact »

\(\displaystyle{ V_{c}=V_{w}+V_{s}}\) Objętośćwody z kostką równa jest objętości wody + sześcianu.

Musisz zbadać o ile wyższy jest poziom wody z kostka od poziomu samej wody.

wiadomo, że naczynie się nie rozszerzy więc wzrośnie poziom wody. O ile to zobaczysz licząc \(\displaystyle{ V_{c}:P_{pwalca}-H_{0}}\) gdzie \(\displaystyle{ H_{0}=}\)wysokość wody przedwrzuceniem sześcianu (równa połowie wysokości walca).
ODPOWIEDZ