Przekątna przekroju osiowego walca o dł. x = 8 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa 60. Obl. V i Pb
[ Dodano: 9 Grudnia 2007, 00:15 ]
Będę wdzięczna za pomoc.
Przekrój osiowy walca
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 gru 2007, o 18:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Przekrój osiowy walca
r - promień podstawy
H - wysokość walca
\(\displaystyle{ \cos 60^o=\frac{2r}{x}\\
2r= x\cos 60^o\\
r=\frac{x\cos 60^o}{2}=\frac{8 \frac{1}{2}}{2}=2\\
\sin 60^o=\frac{H}{x}\\
H=x\sin60^o=8\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}=4\sqrt{3}}\)
Dalej już łatwo
H - wysokość walca
\(\displaystyle{ \cos 60^o=\frac{2r}{x}\\
2r= x\cos 60^o\\
r=\frac{x\cos 60^o}{2}=\frac{8 \frac{1}{2}}{2}=2\\
\sin 60^o=\frac{H}{x}\\
H=x\sin60^o=8\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}=4\sqrt{3}}\)
Dalej już łatwo