Objętość i pole powierzchni ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 kwie 2005, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wziąść kase?
Objętość i pole powierzchni ostrosłupa
Pole podstawy ostrosłupa stanowi 20% pola jego powierzchni. Wiedząc, że pole powierzchni bocznej jest równe 600cm kwadratowych, a wysokość ostrosłupa wynosi 12 cm, oblicz jego pole powierzchni oraz objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH-EAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Objętość i pole powierzchni ostrosłupa
no to lecimy:
Pp-pole podstawy; Ppc-pole pow. całkowitej; Pb-pole pow bocznej
\(\displaystyle{ P_{p}=\frac{1}{5}P_{pc}\\ P_{pb}=\frac{4}{5}P_{pc}=600}\)
jak już masz pole powierzchni całkowitej to wyznaczasz pole podstawy, z niego r
H masz podane, więc objętość jest formalnością
Pp-pole podstawy; Ppc-pole pow. całkowitej; Pb-pole pow bocznej
\(\displaystyle{ P_{p}=\frac{1}{5}P_{pc}\\ P_{pb}=\frac{4}{5}P_{pc}=600}\)
jak już masz pole powierzchni całkowitej to wyznaczasz pole podstawy, z niego r
H masz podane, więc objętość jest formalnością