Oblicz pole przekroju ostrosłupa czworokątnego prawidłowego o długości boku podstawy a i kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) zawartym pomiędzy krawędzią ściany bocznej, a przekatną podstawy ostrosłupa, jeżeli przekrój znajduje się na płaszczyśnie, która wychodzi z wierzchołka podstawy i przecina przeciwległą krawędź ostrosłupa pod kątem prostym.
Jak zwykle chodzi głównie o tok rozumowania ...
Oblicz pole przekroju ostrosłupa czworokątnego prawidłowe
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: T3
- Pomógł: 10 razy
Oblicz pole przekroju ostrosłupa czworokątnego prawidłowe
Najłatwiej z połowy iloczynu przekątnych czworoboku (deltoid na moje oko). Przekątną wierzchołek podstawy-przeciwległa krawędź wyliczysz łatwo. Połowę drugiej zrzutuj na podstawę i wylicz z Talesa. Jest trochę kombinacji, ale wychodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Oblicz pole przekroju ostrosłupa czworokątnego prawidłowe
W trójkącie ACE wyznaczamy |MC| i |SP|. Z trójkąta BDE wyznaczmy KN.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Oblicz pole przekroju ostrosłupa czworokątnego prawidłowe
Oznaczenia jak na rysunku wyżej.
kąt ACM \(\displaystyle{ \beta = 90^{o} - \alpha}\) ; Przekątną dłuższą deltoidu z trójkąta AMC.
Aby obliczyć krótszą przekątną należy:
Zrzutować pkt K na podstawę - otrzymamy K1, jak N -> N1. | KN | = przek. podst. - ( | BK1 | + | DN1 | ).
Odcinek | PS | ---> z trójkąta ABS ; | PS | = | KK1 | ; Kąt KBS = \(\displaystyle{ \alpha}\); | BK1 | z trójkąta BK1K.
I mamy wszystko do obliczenia pola.
kąt ACM \(\displaystyle{ \beta = 90^{o} - \alpha}\) ; Przekątną dłuższą deltoidu z trójkąta AMC.
Aby obliczyć krótszą przekątną należy:
Zrzutować pkt K na podstawę - otrzymamy K1, jak N -> N1. | KN | = przek. podst. - ( | BK1 | + | DN1 | ).
Odcinek | PS | ---> z trójkąta ABS ; | PS | = | KK1 | ; Kąt KBS = \(\displaystyle{ \alpha}\); | BK1 | z trójkąta BK1K.
I mamy wszystko do obliczenia pola.