ile kulistych kostek lodu można wrzucić do szklanki?
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wielkopolska
ile kulistych kostek lodu można wrzucić do szklanki?
Szklankę o średnicy 0,3dm napełniono colą do wysokości 2 cm od górnej krawędzi.Ile kulistych kostek lodu o średnicy 2 cm można wrzucić do tej szklanki nie powodując rozlania napoju?
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
ile kulistych kostek lodu można wrzucić do szklanki?
jak wygląda kulista kostka?
objętość wrzuconych kostek nie może być większa niż pozostała objętość szklanki.
objętość ta wynosi \(\displaystyle{ \frac{9}{2} \pi cm^3}\) .
objetoś jednej kulki to \(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi cm^3}\)
a więc musi być
\(\displaystyle{ \frac{9}{2} \pi qslant x \frac{4}{3} \pi}\)
czyli x=3
objętość wrzuconych kostek nie może być większa niż pozostała objętość szklanki.
objętość ta wynosi \(\displaystyle{ \frac{9}{2} \pi cm^3}\) .
objetoś jednej kulki to \(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi cm^3}\)
a więc musi być
\(\displaystyle{ \frac{9}{2} \pi qslant x \frac{4}{3} \pi}\)
czyli x=3