graniastosłup prosty
graniastosłup prosty
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prostego , którego podstawą jest romb o przekątnych długości 2 cm i 4 cm a wysokość jest trzy razy dłuższa niż bok rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krosno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 11 razy
graniastosłup prosty
przekątne są podane, czyli bok można obliczyć z tw. Pitagorasa; gdzie bok jest przeciwrostokątna połowy przekątnych tworzą trójkąty prostokątne
a wiec, bok (niech nazywa się a)
\(\displaystyle{ a^2= 1^2+2^2}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{5}}\)
Teraz z wyliczeniem V i Pc nie bedzie problemu
Pozdrawiam
a wiec, bok (niech nazywa się a)
\(\displaystyle{ a^2= 1^2+2^2}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt{5}}\)
Teraz z wyliczeniem V i Pc nie bedzie problemu
Pozdrawiam