Zad
Podstawa prostopadłościanu jest prostokąt o bokach a=4 , b=5 .Krawędź o boku długości b tworzy z przekątna ściany bocznej kat alfa. Oblicz objętość.
Prostopadłościan - kąt alfa nie jest podany.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Prostopadłościan - kąt alfa nie jest podany.
\(\displaystyle{ H=tg\alpha\cdot b}\)
Majac wysokośc liczymy objętość:
\(\displaystyle{ V=abH\\
V=4\cdot 5\cdot tg\alpha\cdot 5\\
V=100tg\alpha}\)
Majac wysokośc liczymy objętość:
\(\displaystyle{ V=abH\\
V=4\cdot 5\cdot tg\alpha\cdot 5\\
V=100tg\alpha}\)