Obliczanie objętości graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
birdy1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 13 wrz 2004, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Obliczanie objętości graniastosłupa

Post autor: birdy1986 »

Witam,

Mam problema z zadankiem...

"Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, tworzy z płaszczyzną podstawy kąt alfa=20 stopni. Wyznacz objętość tego graniastosłupa, wiedząc, że przekątna podstawy ma długość 5."

W odpowiedziach jest ze V=22,75.

Z gory dzieki za pomoc
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Obliczanie objętości graniastosłupa

Post autor: arigo »

masz trojkat prostokatny o przyprostokatnej na przeciw kata alfa rownej wysokosci graniastoslupa i przyprostokatnej przy kacie alfa rownej S. z tego wyliczysz H

majac przekatna kwadratu pole takze bez problemu policzysz wiec takze cale zadanie:)
birdy1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 13 wrz 2004, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Obliczanie objętości graniastosłupa

Post autor: birdy1986 »

No tak zapisuje tg20stopni=H/5 tylko ten tg20stopni... nie wiem co dalej
Krawedz podstawy obliczylem a=5*sqrt(2)/2

Jak bys mogl napisac jak bys widzial to dalej to by bylo super
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Obliczanie objętości graniastosłupa

Post autor: Rogal »

Tangens 20 stopni, to jest moje (póki co) niespełnione marzenie podania go w formie algebraicznej i co ważne dokładnej. Pozostają tylko tablice...
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Obliczanie objętości graniastosłupa

Post autor: arigo »

V = Pp * H = 12,5 * 5tg(20)=22,74813964....
w przyblizeniu gdyz tangensa 20 stopnii wyliczyc dokladnie sie nie podejmuje:)
birdy1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 13 wrz 2004, o 01:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Obliczanie objętości graniastosłupa

Post autor: birdy1986 »

Dzieki za pomoc, najwazniejsze ze wynik zgadza sie z odpowiedziami 22,75 jutro blysne w szkole

Pozdrawiam

arigo: a ile przyjąłeś za tg20 w przyblizeniu?
ODPOWIEDZ