Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prostego przestawionego na rysunku.
Pole boczne
Pole boczne
Witam. Nie mogę sobie poradzić z tym samym zadaniem i już mnie .. trafia, więc podbijam temat
Z góry dzięki za pomoc.
Z góry dzięki za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Pole boczne
No dobra, jaka figura jest w podstawie? Czy to trapez?
Jeśli to trapez zakładamy, że wysokość jest równa \(\displaystyle{ x}\)
Teraz z f. tryg. i tw. Pitagorasa mamy \(\displaystyle{ \frac{x \sqrt{3} }{3} +1+ \sqrt{9-x^2}=2}\). Stąd obliczymy wysokość trapezu \(\displaystyle{ x}\)
Kolejnym krokiem jest obliczenie przekątnej \(\displaystyle{ BD}\) trapezu.
\(\displaystyle{ BD= \sqrt{x^2+(1+ \sqrt{9-x^2} )^2}}\)
Wysokość trapezu\(\displaystyle{ H=BD\cdot tg30^{\circ}}\)
Pole powierzchni bocznej jako suma czterech prostokątów
\(\displaystyle{ Pb=2H+3H+ \frac{2x \sqrt{3} }{3}\cdot H+1\cdot H}\)
Jeśli to trapez zakładamy, że wysokość jest równa \(\displaystyle{ x}\)
Teraz z f. tryg. i tw. Pitagorasa mamy \(\displaystyle{ \frac{x \sqrt{3} }{3} +1+ \sqrt{9-x^2}=2}\). Stąd obliczymy wysokość trapezu \(\displaystyle{ x}\)
Kolejnym krokiem jest obliczenie przekątnej \(\displaystyle{ BD}\) trapezu.
\(\displaystyle{ BD= \sqrt{x^2+(1+ \sqrt{9-x^2} )^2}}\)
Wysokość trapezu\(\displaystyle{ H=BD\cdot tg30^{\circ}}\)
Pole powierzchni bocznej jako suma czterech prostokątów
\(\displaystyle{ Pb=2H+3H+ \frac{2x \sqrt{3} }{3}\cdot H+1\cdot H}\)
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Pole boczne
trudno powiedziec co jest tam w podstawie, jakby to byl trapez to by to zadania nie bylo trudne, wydaje mi sie ze ttzeba zalozyc ze jest to dowolny czworokat