Witam
Prosze o rozwiązanie tych zadań.Za wszelką pomoc bardzo dziękuje
1.W ostroslupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma 10cm,a krawędz boczna 13cm.Oblicz objętość i pole całkowite
2. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna o długości 24cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.Oblicz V i PC
3. W ostroslupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 60 stopni.Wiedząć,że wysokość ostrosłupa jest równa \(\displaystyle{ \sqrt[6]{3}}\) Oblicz V i PC
4. W graniastosłupie prawidłowym czworokątynm krawędź podstawy jest równa \(\displaystyle{ \sqrt[5]{2}}\) ,a przekątna graniastosłupa 26.Oblicz V i PC
4 zadania-(3 z ostrosłupami i 1 z graniastospłupem)
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
4 zadania-(3 z ostrosłupami i 1 z graniastospłupem)
1.
d - przekątna podstawy
h- wyskość ściany bocznej
H - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ d=10\sqrt{2}\\
ft(\frac{1}{2}d \right) ^2+H^2=13^2\\
H=\sqrt{169-\frac{1}{4}\cdot 200}=\sqrt{119}\\
ft(\frac{1}{2} 10 \right) ^2+h^2=13^2\\
h=\sqrt{169-25}=\sqrt{144}=12\\
P_c=P_p+P_b=10^2+4 \frac{1}{2} 10 h=340\\
V=\frac{1}{3} P_p H=\frac{100\sqrt{119}}{3}}\)
d - przekątna podstawy
h- wyskość ściany bocznej
H - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ d=10\sqrt{2}\\
ft(\frac{1}{2}d \right) ^2+H^2=13^2\\
H=\sqrt{169-\frac{1}{4}\cdot 200}=\sqrt{119}\\
ft(\frac{1}{2} 10 \right) ^2+h^2=13^2\\
h=\sqrt{169-25}=\sqrt{144}=12\\
P_c=P_p+P_b=10^2+4 \frac{1}{2} 10 h=340\\
V=\frac{1}{3} P_p H=\frac{100\sqrt{119}}{3}}\)