(3 zadania) Objetość figury obrotowej, promień kuli, tg k

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Caspyyy

(3 zadania) Objetość figury obrotowej, promień kuli, tg k

Post autor: Caspyyy »

Witam!,
Czy ktoś mógłby mi poradzić jak rozwiązać tego typu zadania: ?

1.Mając podaną objętość i pole podstawy, oblicz tangens kąta między tworzącą stożka, a średnicą podstawy.

2.Trapez prostokątny obrócono wokół osi zawierającej się w przyprostokątnej tego trapezu. Oblicz objętość otrzymanej figury.

3.Kule i walec przetopiono (mamy podane objętości tych brył), następnie z tego materiału utworzono drugą kulę. Oblicz promień nowej kuli.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

(3 zadania) Objetość figury obrotowej, promień kuli, tg k

Post autor: bisz »

\(\displaystyle{ =V=\pi r^{2}h\frac{1}{3}}\)
gdzie chyhba wiesz co jest czym w tym wzorze oznacz pi*r*r jako Pp ktore masz
z tego wyliczysz h a skoro masz h oraz r to nie trudno o tangens tego kąta

2, przeczytales to zadanie i chyba nawet nie pomyslales odrobine, po co dajesz zadania bez danych ?

3 \(\displaystyle{ V_{kuli}=\frac{4}{3}\pi r^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{walca}=\pi r^{2}h}\)
\(\displaystyle{ V_{nowej bryly}=V_{kuli}+V_{walca}}\)
masz wzor ogolny na objetosc kuli podstaw go i wyznacz z niego 'r'
ODPOWIEDZ