Nie wiem jak zdziałać te zadanie.. jak sie liczyło jak jest w zadaniu stosunek podany.. wyjasniam na podstawie zadania:
Naczynie o pojemnosci 6 litrów ma kształt graniastosłupa, którego podstawą jest trójkąt równoboczny. Stosunek Wysokosci naczynia do długości krawędzi podstawy wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{3} :1}\). Jaką wysokość ma naczynie?
a i mam jeszcze problem z zadaniem nastepujacym
Graniastosłup prawidłowy czworokątny o krawedzi podstawy długości 10 cm i wysokosci 20cm rozcieto plaszczyzną zawierająca przekatne podstaw. Z czesci ktore otrzymano zbudowano nowy graniastoslup w sposob przedstawieniowy na rysunku Oblicz pole powierzchni otrzymanego graniastoslupa:
Zadania niby łatwe o graniastoslupach
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Zadania niby łatwe o graniastoslupach
Ad 1
\(\displaystyle{ a}\) - długośc krawędzi podstawy
\(\displaystyle{ \sqrt{3}a}\) - wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ V= 6 dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4} * \sqrt{3} a = \frac{ 3a^{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3 a ^{3} }{4} =6}\)
\(\displaystyle{ a=2 \\ \sqrt{3} a=2 \sqrt{3}}\)
Odp: wysokość naczynia to \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} dm}\)
\(\displaystyle{ a}\) - długośc krawędzi podstawy
\(\displaystyle{ \sqrt{3}a}\) - wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ V= 6 dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4} * \sqrt{3} a = \frac{ 3a^{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3 a ^{3} }{4} =6}\)
\(\displaystyle{ a=2 \\ \sqrt{3} a=2 \sqrt{3}}\)
Odp: wysokość naczynia to \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} dm}\)