Proszę o rozwiązanie tych zadań. Z góry dzięki
Zadanie 1:
Na rysunkach przedstawiono graniastosłupy ułożone z sześciennych kostek o objętości \(\displaystyle{ 1 cm^3}\) każda. Oblicz objętości tych graniastosłupów.
Zadanie 2:
Podstawy trapezu prostokątnego mają długości \(\displaystyle{ 3 cm}\) i \(\displaystyle{ (3+ (4\sqrt{3})cm}\), kąt ostry tego trapezu ma miarę 30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa prostego o wysokości \(\displaystyle{ 9 cm}\), którego podstawą jest ten trapez.
Objętość graniastosłupa - 2 zadania
- LichuKlichu
- Użytkownik
- Posty: 369
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
Objętość graniastosłupa - 2 zadania
1.
Jak widać na obrazku pierwsza bryła składa się z 6 kolumn po 5 sześcianów każda.
\(\displaystyle{ V=6\cdot 5\cdot 1cm^{3}=30cm^{3}}\)
Natomiast druga bryła składa się z 10 kolumn po 5 sześcianów każda.
\(\displaystyle{ V=10\cdot 5\cdot 1cm^{3}=50cm^{3}}\)
2.
Wszystko ładnie widać na rysuneczku
hxxp://images31.fotosik.pl/42/d0f16db4f41cca77.jpg (ZA XX PODSTAW TT)
\(\displaystyle{ P_{p}=\frac{(a+b)h}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=\frac{(3+3+4\sqrt{3})\cdot 4}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=\frac{(6+4\sqrt{3})\cdot 4}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=(6+4\sqrt{3})\cdot 2}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=(12+8\sqrt{3}) cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p}\cdot h}\)
\(\displaystyle{ V=(12+8\sqrt{3}) cm^{2} 9cm}\)
\(\displaystyle{ V=(108+72\sqrt{3}) cm^{3}}\)
Jak widać na obrazku pierwsza bryła składa się z 6 kolumn po 5 sześcianów każda.
\(\displaystyle{ V=6\cdot 5\cdot 1cm^{3}=30cm^{3}}\)
Natomiast druga bryła składa się z 10 kolumn po 5 sześcianów każda.
\(\displaystyle{ V=10\cdot 5\cdot 1cm^{3}=50cm^{3}}\)
2.
Wszystko ładnie widać na rysuneczku
hxxp://images31.fotosik.pl/42/d0f16db4f41cca77.jpg (ZA XX PODSTAW TT)
\(\displaystyle{ P_{p}=\frac{(a+b)h}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=\frac{(3+3+4\sqrt{3})\cdot 4}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=\frac{(6+4\sqrt{3})\cdot 4}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=(6+4\sqrt{3})\cdot 2}\)
\(\displaystyle{ P_{p}=(12+8\sqrt{3}) cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p}\cdot h}\)
\(\displaystyle{ V=(12+8\sqrt{3}) cm^{2} 9cm}\)
\(\displaystyle{ V=(108+72\sqrt{3}) cm^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 15:56
- Płeć: Kobieta
Objętość graniastosłupa - 2 zadania
Mam prosbe moglby mi ktos zrobic te zadania na jutro....?
I zadanie
Przyjmijmi, że komórka plastra budowaniego przez pszczoły ma kształt graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego krawędź podstawy ma długość 3 mm, a wysokość 12 mm. Oblicz objętość jednej komórki. Czy wystarczy opróżnić 3000 komórek pełnych miodu, by napełnić miodem litrowy słój?
II zadanie
Za 1 m3 wody trzeba zapłacić 1,40 zł. Odprowadzenie 1m3 ścieków kosztuje 1,60 zł. Ile kosztuje wymiana wody (nie licząc dodatkowych kosztów, np. podgrzania) w basenie, którego wymiary i kształt można odczytać na rysunku?
I zadanie
Przyjmijmi, że komórka plastra budowaniego przez pszczoły ma kształt graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego krawędź podstawy ma długość 3 mm, a wysokość 12 mm. Oblicz objętość jednej komórki. Czy wystarczy opróżnić 3000 komórek pełnych miodu, by napełnić miodem litrowy słój?
II zadanie
Za 1 m3 wody trzeba zapłacić 1,40 zł. Odprowadzenie 1m3 ścieków kosztuje 1,60 zł. Ile kosztuje wymiana wody (nie licząc dodatkowych kosztów, np. podgrzania) w basenie, którego wymiary i kształt można odczytać na rysunku?