oblicz objetosc graniastoslupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

oblicz objetosc graniastoslupa

Post autor: kuch2r »

Oblicz objetosc graniastoslupa prawidlowego trojkatnego w ktorym dlugosc krawedzi podstawy jest rowna a oraz kat nachylenia przekatnej sciany bocznej do sasiedniej sciany bocznej ma miare \(\displaystyle{ \alpha}\).

p.s rozwiazalem to zadanie ale wynik mi wyszedl inny niz w odpowiedziach :/ i nie wiem co zle zrobilem
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

oblicz objetosc graniastoslupa

Post autor: bisz »

w skrocie mowiac wyszlo mi
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^{3}cos^{2}\alpha\sqrt{3}sin\alpha}\)
paulgray
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH-EAIiE
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

oblicz objetosc graniastoslupa

Post autor: paulgray »

nie wiem czy to ten sam wynik, ale: \(\displaystyle{ V=\frac{a\sqrt{3}}{4}\sqrt{4\sin^{2}\frac{\alpha}{2}-a^{4}}}\)
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

oblicz objetosc graniastoslupa

Post autor: Skrzypu »

bisz pisze:w skrocie mowiac wyszlo mi
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}a^{3}cos^{2}\alpha\sqrt{3}sin\alpha}\)
paulgray pisze:nie wiem czy to ten sam wynik, ale: \(\displaystyle{ V=\frac{a\sqrt{3}}{4}\sqrt{4\sin^{2}\frac{\alpha}{2}-a^{4}}}\)
Jakby nie patrzeć to wyniki są różne.
paulgray pisze:\(\displaystyle{ V=\frac{a\sqrt{3}}{4}\sqrt{4\sin^{2}\frac{\alpha}{2}-a^{4}}}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{2\alpha}{2}}\) to można zapisać prościej \(\displaystyle{ \sin }\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

oblicz objetosc graniastoslupa

Post autor: Tomasz Rużycki »

Skrzypu: Tam jest sinus do kwadratu....

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
ODPOWIEDZ