Kolejna porcja:) -graniastosłupy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
aanulkaa89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 lis 2006, o 19:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: A takie miasto:)

Kolejna porcja:) -graniastosłupy

Post autor: aanulkaa89 »

To może jeszcze jedna porcyjka:)

1.Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny ABCD, gdzie:
|AB|=|CB|=13
|BC|=11
|AD|=21
Pole przekroju D B B1 D1 równa się 180. Oblicz pole powierzchni całkowitej.

2.W czworokątnym graniastosłupie prawidłowym przekątna podstawy o długości d tworzy z przekątną ściany bocznej, wychodzącą z tego samego wierzchołka kąt alfa.
Wyznacz objętość i pole całkowite graniastosłupa.
Dla jakich wartości alfa zadanie ma rozwiązanie.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Kolejna porcja:) -graniastosłupy

Post autor: setch »

Chyba jakiś błąd w poleceniu zadania pierwszego. Ramiona trapezu nie mogą mieć punktów wspólnych.



\(\displaystyle{ x=\frac{21-11}{2}=5\\
h=\sqrt{13^2-x^2}=\sqrt{144}=12 \\
d=\sqrt{(21-x)^2+h^2}=4\sqrt{7}}\)

H wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ Hd=180\\
H=\frac{180}{d}=\frac{180}{4\sqrt{7}}=\frac{45}{\sqrt{7}}=\frac{45\sqrt{7}}{7}}\)

Dalej powinno być już łatwo.
aanulkaa89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 lis 2006, o 19:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: A takie miasto:)

Kolejna porcja:) -graniastosłupy

Post autor: aanulkaa89 »

setch pisze:Chyba jakiś błąd w poleceniu zadania pierwszego. Ramiona trapezu nie mogą mieć punktów wspólnych.
Ale nigdzie nie pisze, że te ramiona mają punkty wspólne
A jak obliczyć to pole przekroju DB \(\displaystyle{ B_{1}}\) \(\displaystyle{ D_{1}}\) ?:) Chyba gapa ze mnie
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Kolejna porcja:) -graniastosłupy

Post autor: setch »

aanulkaa89 pisze:|AB|=|CB|=13
Wspólny punkt B
aanulkaa89 pisze:Pole przekroju D B B1 D1 równa się 180
Pole przekroju jest dane.
ODPOWIEDZ