Graniastosłupy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
aanulkaa89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 lis 2006, o 19:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: A takie miasto:)

Graniastosłupy

Post autor: aanulkaa89 »

1.Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoboczny ABC o boku a. Rzutem prostokątnym wierzchołka A1 jest środek ciężkości drugiej podstawy, a krawędź A1 tworzy z krawędzią podstawy kąt 45 stopni. Wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej graniastosłupa.

2. Oblicz pole powierzchni całkowitej prostego graniastosłupa trójkątnego, którego wysokość ma długość 50 a krawędzie podstawy 40, 13, 37.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadanek.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2007, o 18:08 przez aanulkaa89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Graniastosłupy

Post autor: Lady Tilly »

2)
Najpierw podstawa:
korzystasz ze wzoru Herona tego tutaj
pole podstawy =240
pole powierzchni bocznej składa się z 3 pól prostokątów P(1)=50x40
P(2)=50x13 oraz P(3)=50x37
Pole powierchni całkowitej to Pc=P(1)+P(2)+P(3)+2x240
ODPOWIEDZ